Ledverlichting is energiezuinige verlichting die lang meegaat en een zeer goede lichtkwaliteit heeft. Gaat u uw ledverlichting slim besturen? Dan draagt dat bij aan uw gemak, maar kunt u ook nog eens gemiddeld 30 % stroom besparen!

Waarom een slim lichtmanagement?

Ledlampen zijn beter voor het milieu, zeer energiezuinig en geven goed licht op de werkvloer. U bespaart dus al energie als u ledverlichting gebruikt ten opzichte van spaarlampen en gloeilampen. Maar er is ook een mogelijkheid om een lichtsysteem nóg slimmer en daarmee energiezuiniger te maken. Dit kunnen wij op 3 verschillende manieren doen:

1. Door het plaatsen van sensoren in de verlichting.
2. Door het aansluiten van het lichtsysteem op een DALI-systeem.
3. Door de verlichting draadloos te regelen met een Zigbee-systeem.

1. Sensoren in verlichting

Tijdschakeling

Is de werkdag voorbij? Dan wordt er nog weleens vergeten om het licht uit te schakelen. Natuurlijk is dat niet zó erg, maar als het keer op keer gebeurt, wordt er wel onnodig stroom gebruikt. Door een tijdschakelaar in te bouwen wordt er voorkomen dat het licht ’s nachts aan blijft staan.

Detectieregeling

Zijn er bedrijfsruimtes die niet continu gebruikt worden, zoals een opslag of trappenhuis? Dan kan een bewegingssensor ervoor zorgen dat het licht pas aangaat als er beweging gedetecteerd wordt. Hierdoor blijft het licht niet onnodig branden als er niemand meer in de ruimte is.

Daglichtregeling

Door een daglichtsensor in te bouwen in de verlichting, kan deze zich automatisch aanpassen aan de daglichtinval. Is er veel daglicht in een ruimte of juist helemaal niet? Dan past de verlichting zich hier automatisch op aan. Zo branden de lampen dus nooit als het niet nodig is!2. DALI-systeem

Wilt u stroom besparen? Dan kunt u uw verlichting aansluiten op een DALI-systeem. Dit is een bekabeld systeem dat voornamelijk gebruikt wordt in werkplaatsen en fabrieken. Het wordt wereldwijd gebruikt. Elke lamp in het netwerk krijgt een adres (lampen kunnen ook gebundeld worden) en de gateway kan vervolgens elk adres afzonderlijk aansturen. Hiermee is het mogelijk om scenes te maken, tijdschakelaars in te stellen en sensoren te plaatsen. Het is een intelligent systeem waarmee lichtinstallaties energiezuinig ingericht kunnen worden.


3. Zigbee-systeem

Daarnaast bieden we een Zigbee-systeem aan. Dit systeem is draadloos en meer geschikt voor kleinere ruimtes als kantoorgebouwen en zorginstellingen. Net als DALI kunnen hiermee detectiesensors en daglichtsensors geplaatst worden en kunnen er scenes ingesteld worden. Het is dan ook vergelijkbaar met DALI, maar dan draadloos.

Back to Top