Lichtadvies voor professionals
Bel ons: 0229 796 512

Wat is blindstroom?


Blindstoom is een begrip dat vaak wordt gebruikt bij ledverlichting. En inderdaad, ledverlichting zorgt voor blindstroom. Net als alle andere elektrische apparaten.

Blindstroom ontstaat simpelweg doordat er meer stroom door het netwerk loopt dan er daadwerkelijk wordt gebruikt door de verschillende apparaten. Dit ontstaat doordat veel elektrische apparaten de stroom af en toe veranderen zodat die niet meer gelijk loopt met de spanning. Hierdoor wordt er als het ware meer stroom naar een apparaat gestuurd dan deze in werkelijkheid verbruikt. Deze extra stroom wordt niet gemeten door een gewone verbruiksmeter en wordt aangeduid met blindstroom of blindverbruik.

De verschuiving tussen de stroom en de spanning wordt aangeduid met de cosφ (ook wel cosinus-phi of arbeidsfactor). Als de cosφ gelijk is aan 1, dan is er geen verschuiving. Bij cosφ = 0,5 is de verschuiving groot. Hoe dichter de cosφ bij de 1, hoe minder blindstroom.

Een voorschakelapparaat van een conventionele TL buis heeft gemiddeld een arbeidsfactor van 0,48. De LED buizen van Dutch LED Projects hebben een arbeidsfactor van gemiddeld 0,95. Dit betekent dus dat bijna alle stroom direct wordt verbruikt door de LED buis en dat er dus heel weinig blindstroom ontstaat, veel minder dan bij conventionele TL verlichting!

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in en ontvang van ons updates per e-mail.

  • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Ontvang tips om energie te besparen.
  • Ontdek handige informatie over verlichting.
Invalid Input
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Led Projects met een 9.1 feedback