Voor een lichtopbrengst die voldoet aan uw eisen | 0229 796 512 - ma-vrij van 9:00 t/m 17:00

Blindstroom en power factor uitgelegd


Vooral in grote industriele omgevingen kan teveel blindstroom een hele vervelende rol spelen. In de praktijk zorgen machines zoals lasapparaten, slijptollen en andere apparaten voor blindstroom. Maar ook de verlichting. Eigenlijk zorgen alle elektrische apparaten voor blindstroom.

Blindstroom zorgt in de meeste gevallen niet direct voor problemen. Problemen treden pas op bij teveel blindstroom.

Wat is precies blindstroom?

Blindstroom ontstaat simpelweg doordat er meer stroom door het netwerk loopt dan er daadwerkelijk wordt gebruikt door de verschillende apparaten. Dat is heel normaal. Hierdoor wordt er als het ware meer stroom naar een apparaat gestuurd dan deze in werkelijkheid verbruikt.

Hoe meer apparaten, hoe meer blindstroom. En dat kan uiteindelijk problemen opleveren. U gaat meer energie verbruiken en heeft een grotere stroomaansluiting nodig. Een netbeheerder kan u zelfs een boete geven.

Maar er kleven nog meer nadelen aan teveel blindstroom. De stroominstallatie slijt sneller. Kabels worden extra warm en gaan eerder stuk. Apparaten vertonen storingen en gaan eerder kapot.

Wat is de power factor, en waarom is die waarde belangrijk?

De power factor van een apparaat geeft aan hoeveel blindstroom het apparaat veroorzaakt. Een power factor van 1 is ideaal, maar in de praktijk is het niet makkelijk om 1 te behalen.

De verschuiving tussen de stroom en de spanning wordt aangeduid met de cosφ (ook wel cosinus-phi of arbeidsfactor). Als de cosφ gelijk is aan 1, dan is er geen verschuiving. Bij cosφ = 0,5 is de verschuiving groot. Hoe dichter de cosφ bij de 1, hoe minder blindstroom.

Een voorschakelapparaat van een conventionele TL buis heeft gemiddeld een arbeidsfactor van 0,6. De LED buizen van Dutch LED Projects hebben een arbeidsfactor van gemiddeld 0,97. Dit betekent dus dat bijna alle stroom direct wordt verbruikt door de LED buis en dat er dus heel weinig blindstroom ontstaat, veel minder dan bij conventionele TL verlichting!

Hoe kan u blindstroom meten?

Steeds meer energiemeters meten ook het blindstroom. U ziet dan op de energierekening dat u blindstroom verbruikt. Maar daar hebt u nog niet veel aan.

Wanneer u echt last hebt van blindstroom dan zult u dat merken aan uw apparatuur. Verlichting gaat flikkeren en eventuele slijptollen of dergelijke gaan onregelmatig draaien. In dat geval is het verstandig om een expert in te huren die diverse metingen gaat doen in uw pand. Op die manier kan de oorzaak van blindstroom worden opgespoord.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in en ontvang van ons updates per e-mail.

  • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Ontvang tips om energie te besparen.
  • Ontdek handige informatie over verlichting.
Invalid Input
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Led Projects met een 8.8